Hasznos tudnivalók
Származás: Dr. Szentiványi Péter nemesítette a ’Milotai 10’ és a ’Pedro’ fajták keresztezésével az érdi kutatóintézetben, állami elismerést 2002-ben kapott.
Hajtásrendszer: fája középerős növekedésű, kezdetben felfelé törő, idősebb korában szétterülő, ritkás ágrendszerű koronájú, ami kevés metszéssel is könnyen nevelhető.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Kései fakadású, ezért a tavaszi fagyok ritkán veszélyeztetik, a termés 60%-át az oldalrügyeken képzi. Nőelőző virágzású, azaz hímivarú virágai hamarabb érnek be, a megporzásához vele együttvirágzó, hímelőző fajtára van szükség a közelében.
Porzói: ’Milotai bőtermő’.
Gyümölcs: október 2. dekádjában érik, nagyméretű (kb. 14,5 g, 38 mm átmérőjű), gömbölyű. Héja vékony, sima, mutatós, halványbarna, könnyen törhető és tisztítható. A bél világossárga, ízletes, finom zamatú, tetszetős, magbélaránya 46%, minősége némileg felülmúlja a ’Milotai 10-ét’.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra kiváló, jól eltartható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a talaj kötöttségével és kémhatásával szemben nincsenek különösebb igényei, a legfontosabb, hogy jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, mélyrétegű legyen.
Fény- és hőigény: nagy, napos, meleg fekvést válasszunk számára, bár a téli hidegre (a -25-28°C-ot is károsodás nélkül elviseli) nem érzékeny, de a tavaszi fagyok okozhatnak kárt a barkákban.
Vízigény: nagy, átlagos időjárási viszonyok között, kb. 800-1000 mm az évi vízszükséglete, a hőmérséklet növekedésének arányában nő a vízigénye, aszályos, csapadék mentes időszakokban rendszeresen öntözzük. A júliusi-augusztusi csapadékhiány negatívan hat a dióbél méretére.
Gondozás: telepítésnél vegyük figyelembe, hogy a diófa hosszú életű (80-100 év), gyökere messzire hatol, az átültetést rosszul tűri, terebélyesre nő, fejlődéséhez sok fényt és teret kíván, ezért helyét körültekintően válasszuk meg.
Ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki bőven szerves anyagot, a termőréteg vastagsága nagyon fontos a fák növekedése és a terméshozam bősége szempontjából egyaránt. Egy egészséges, koros fa esetén éves szinten kb. 30-40 kg dióra számíthatunk. A magról nevelt csemeték 10-12 évesen, az oltottak 3-4 évesen hozzák első termésüket.
Ami a metszést illeti az alakító metszést télen végezzük, mivel tavasszal a nehezen beszáradó seb miatt korhadás indul meg. A ritkító metszés ideje augusztus, ekkor távolítsuk el a száraz, elfagyott ágakat, vesszőket.
A szüretet akkor kezdhetjük, amikor a zöld burok megrepedt.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 8-15 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás
Védett tartalom
A biztonságos és bőséges termés érdekében porzó szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.
Sor- és tőtávolság: 10x10 m
Termésérés: október 2. dekádja
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: nagy