Hasznos tudnivalók
Az Medvehagyma - Allium ursinum főbb jellemző
Jellemzők: A Medvehagyma az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növény. Évelő növény, amelynek levelei télre elszáradnak, elfagynak, de tavasszal újrahajtanak. Viszonylag rövid tenyészidejű növény, a magyarországi erdőkben sok helyen megtalálhatóak, de házikertben is könnyen nevelhetőek, még balkonon is.
Arra kell különösen figyelni, hogy a talaja állandóan nedves legyen, de persze ne öntözzük túl. Virágai fehérek és még varázslatosabbá teszik a növényt. A medvehagymát felhasználhatjuk salátákhoz, levesekhez, kefirhez, vagy joghurthoz, de számtalan ételt fűszerezhetünk is vele.
Talajigény: Nincsenek különösebb igényei, tulajdonképpen szinte bármilyen talajban megfelelően fejlődik.
Fényigény: Kedveli a szórt fényt.
Vízigény: Vízigénye átlagos. Fontos, hogy a talaj mindig legyen nyirkos.
Hőigény: Nem igényes a hőmérséklet iránt. Fagyálló évelő. A hőoptimuma 15-25 °C közötti.
Tápanyagigény: Nem tápanyagigényes, bár ajánlatos pár évente (4-6 évente) utánpótolni a tápanyagot.
Gondozási, ápolási munkák: Ha a medvehagyma mellett dönt, akkor tulajdonképpen nem lesz sok gondja a kertben vele. A tavaszi kiültetés után csak öntözni kell. Nem jellemző rá a gyakori növényvédelmi probléma, tulajdonképpen nincsenek kártevői és kórokozói. A nyári melegben öntözze gyakrabban, a talaja legyen nyirkos.
A levelek folyamatosan szedhetők tavaszi időszakban. Terjedése lassú. A szedést inkább még virágzás előtt ejtsük meg, mert ekkor a legfinomabb, legízesebb a levelek íze. Virágzás után már csökken a levelek vitamintartalma.
Betegségek, kártevők: Nincsenek kártevői, kórokozói. Ha nem megfelelő körülmények között neveljük, akkor lisztharmat, fuzárium vagy peronoszpóra támadhatja meg. Érdemes erre figyelni, illetve a növény környékét gyommentesen tartani.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 50 cm
Ajánlott tőtáv: 40 cm
Kiültetés ideje: Március- Április
Betakarítás: A tavaszi hónapokban, virágzás előtt
Termés: Levelei fűszeresek, ízesek, magas vitamintartalmúak.