Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A cseresznye és a meggy növényvédelmének stratégiája

Előző cikkemben megmutattam Önnek, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek cseresznye és meggyfáikra. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy az egyes kártevők ellen milyen módon tud védekezni! 

A cseresznye és a meggy legfontosabb kórokozói elleni védekezési lehetőségek

1. A cseresznye és a meggy nekrotikus gyűrűsfoltossága – Prunus necrotic ringspot virus

Védekezés: Vírus fertőzési forrás lehet a fertőzött termés magja, illetve a szemzőhajtás, mellyel a növényt tovább szaporítják. Az egyetlen védekezési lehetőség a bizonyítottan vírusmentes szaporítóanyag megvásárlása, melyet a faiskolákban, árudákban Ön is könnyen leellenőrizhet.

2. Meggy és cseresznye mikoszferellás levélfoltossága – Mycosphaerella cerasella

Védekezés: A blumeriellás betegségnél leírtaknak megfelelően.

3. A cseresznye és a meggy blumeriellás betegsége – Blumeriella jaapii

Védekezés: A lehullott, fertőző leveleken fennmaradt képletek már tavasszal elkezdik termelni a továbbszaporodásukhoz, illetve fertőzésükhöz szükséges spórákat. Ezeket a beteg leveleket mindenképp gyűjtsük össze az őszi kertmunkák során. A III. forgalmi kategóriás, gazdaboltban is megvásárolható, mankoceb hatóanyagú, kontakt szerek jól kontrollálják a betegséget.

4. A cseresznye és a meggy monilíniás betegsége – Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola

Védekezés: Több mindent tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a monilíniás betegség mértékét a cseresznye és meggy fáinkon. A legfontosabb a rendszeres, időszakos metszés. Ebbe bele tartozik a mézgásodó, rákos sebekkel teli ágrészek eltávolítása. Egy szellős, átlátható lombkoronában sokkal kevésbé tud elszaporodni a kórokozó. A metszési sebeket minden esetben kezeljük speciális sebkezelőkkel, ezzel is útját álljuk a fertőzések kialakulásának.

A fertőzött gyümölcsök – úgynevezett gyümölcsmúmiák - sokszor a fán maradnak. Ezeket is próbáljuk meg minél nagyobb mennyiségben eltávolítani! A kémiai növényvédőszeres kezelések fontos részét képezi a téli lemosó permetezés. Bármely gyümölcsfa gombás betegségeinek a kialakulását megelőzhetjük, ha nyugalmi időszakban rezes lemosó jellegű permetezést végzünk. Ezt rézoxiklorid vagy rézszulfát hatóanyagú szerekkel tehetjük meg. Fontos, hogy bő lémennyiséggel dolgozzunk, hogy a fa minden részére eljusson a szer.

A virágfertőzés megelőzésének érdekében már a virágzás kezdetekor is érdemes növényvédőszeres kezeléseket végezni. Ekkor kizárólag méhekre nem jelölésköteles (azaz méhekre nem veszélyes) szerek állnak a rendelkezésünkre. A fenhexamid , penkonazol hatóanyagú szerek a virágzás kezdetekor a virágfertőzés megelőzésére, termésérés kezdetekor pedig a termésfertőzés megakadályozására nyújthatnak megoldást.

5. Meggyantraknózis – Colletotrichum acutatum

Védekezés: A megelőzés itt is hangsúlyos: fertőzött növényi részek eltávolítása, rendszeres metszés, levelek összegyűjtése és megsemmisítése. Mindemellett lehetőségünk van kémiai beavatkozásra is, melyeket időszakosan kell alkalmazni. A már korábban említett rezes lemosó permetezés itt is elengedhetetlen alapkezelésnek számít. Kontakt szerekkel (pl. mankoceb) a terméséréstől kezdődően érdemes védekezni.

A cseresznye és a meggy legfontosabb kártevői elleni védekezési lehetőségek

1. Cseresznyelégy – Rhagoletis cerasi

Védekezés: Intenzív ültetvényeken óriási problémát jelentenek ezek az állatok, ezért a termesztők előrejelzésre alapozottan folyamatosan védekeznek ellene. Az előrejelzés azonban nem csak az ipari gyümölcsösökben, de házi kertekben is jó megoldást nyújthat. Termő ültetvényeken az előrejelzési módszerek (mint például a feromon csapdák, színcsapdák kihelyezése) a kártevők populációk nagyságának a meghatározására, illetve a szükséges növényvédelmi kezelések időpontjának kidolgozásában játszanak nagy szerepet.

Bio ültetvényeken, illetve kiskertekben viszont ez a cseresznyelégy elleni védekezés kiinduló pontja. Legjobb megoldás a sárga ragacslapok kihelyezése, melyek színcsapdaként funkcionálnak. A csapdán egy speciális, nem száradó ragasztó réteg van, melybe a rovar beleragad és onnan többé nem szabadul. A színcsapdákból magassági méterenként 1-2 db-ot kell elhelyezni, a legtöbbet a fa tetején, ugyanis abban a magasságban rajzanak a legintenzívebben. Az előrejelző eszközöket érdemes már az állat rajzásának kezdetekor kihelyezni, mely az időjárási körülményektől függően április vége- május eleje.

2. Takácsatka – Tetranichus urticae

Védekezés: A takácsatkák kártételének megelőzése azon is múlik, hogy gyommentesen tudjuk-e tartani a fa környékét. A környező gyomnövényeken ugyanis gyorsan fel tudnak szaporodni ezek az állatok, és ha későn végezzük el a gyomirtást, akkor a legközelebbi tápnövényre menekülnek: valamelyik gyümölcsfára. A paraffinolajat és mészkén levet tartalmazó Vektafid S egy olyan lemosó permetezésre használható növényvédőszer, melynek atkagyérítő, de gombaölő hatása is van.

3. Fekete cseresznye-levéltetű – Myzus cerasi ssp. pruniavium

Védekezés: A levéltetvek elleni védekezésben kiemelt szerepe van a metszésnek és a tudatos tápanyag utánpótlásnak. Előbbi egy levegős, átlátható koronát eredményez, melyben kisebb eséllyel telepednek meg a kártevők. Utóbbi főként a nitrogén utánpótlásra vonatkozik. A nagy mennyiségű nitrogén erős vegetatív fejlődést indukál, melyben a levéltetvek kiválóan érzik magukat. Ezen kívül lehetőség van speciális aficidek használatára, melyek olyan növényvédőszerek, melyek célzottan a levéltetveket gyérítik.

A flonikamid hatóanyagú Teppeki a házi kertekben is felhasználható szer. A készítmény hosszú hatástartammal rendelkezik, a rovar tömeges felszaporodása előtt célszerű kijuttatni a szer engedélyokiratában leírtaknak megfelelően.

4. Aranyos eszelény – Rynchites auratus

Védekezés: A rovar ellen még nincs kidolgozott növényvédelmi stratégia a házi kertekben. Azonban a faj populációjának felmérésre létezik megoldás. A megoldás nem más, mint az úgynevezett ”kopogtatás”. A módszer lényege, hogy az ember egy kifordított esernyőt helyez a fa alá, erősen megrázza a lombkoronát és megfigyeli, hogy hány eszelényt sikerült lekopogtatni a meggyfáról. Ez a módszer nem csak a rovar előrejelzésére alkalmas, de arra is jó, hogy egyéb rovarfajokat is meghatározhassunk. Izgalmas és érdekes szórakozás lehet a gyerekeknek!

Remélem hasznosnak találta a cseresznye és a meggy legfontosabb károsítói ellen alkalmazható növényvédelmi intézkedésekről szóló cikkemet!

Ha Önnek is tetszett a cikk, kérem ossza meg a cseresznyét és a meggyet szerető, kertbarát ismerőseivel és barátaival!

Olvassa többi cikkemet is a Blogomban

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa meggyfa növényvédelem