Hasznos tudnivalók
A Capsicum annuum 'Jalapeño' - Chili paprika (erős) főbb jellemző
Jellemzés: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga. Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony. Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére.
A ’Jalapeno’ paprikafajta egy középkorai érésű, közepesen nagy méretűre növő fajta, termései erősen fényesek, megnyúlt kúp alakúak és kifejezetten csípős ízvilág jellemzi őket.
Terméshúsuk tömött, kemény, sötétzöld, majd az érés során pirossá változik. Ha szárítani kívánjuk a paprikát, érdemes még érés előtt leszedni, majd utó érlelni.
Talajigény: Kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.
Fényigény: Kifejezetten fényigényes.
Vízigény: Vízigénye viszonylag nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük.
Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C.
Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni.
Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Fontos neki a kálium a termésérés idején. A viszonylag magasabb kénmennyiség hatására csökken a paprika erőssége.
Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket. Ha az állományt gyommentesen tartjuk és odafigyelünk a nevelésére, akkor a betegségek, kártevők nagy része mellőzni fogja növényeinket.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 50-80 cm
Ajánlott sortáv: 60 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: a tavaszi fagyok elmúltával (május eleje)
Betakarítás: nyár közepétől késő őszig.
Termés: A termései 10-12 cm hosszúsággal rendelkeznek, erősen fényesek, megnyúlt kúp alakúak és kifejezetten csípős ízvilág jellemzi őket. Terméshúsuk tömött, kemény és vékony.