Hasznos tudnivalók
A Capsicum – Kápia paprika (édes) főbb jellemző
Jellemzés: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga. Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony.
Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére. A kápia paprika jellemzője a nagy bogyó, mely enyhén lapított, kúpos alakú. Terméshús vastag a terméshéj pedig közepesen vastag. Az érés során zöld színe fokozatosan vált át pirosra. Vastag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható.
Terméssúlya 100-150 g között változik. Friss fogyasztásra, és feldolgozásra egyaránt alkalmas.
Talajigény: kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.
Fényigény: Kifejezetten fényigényes, de a fényhiányra kevésbé érzékeny.
Vízigény: Vízigénye nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük.
Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C.
Tápanyagigény: Nagy tápanyagigényű növény.
Gondozási, ápolási munkák: Meghálálja a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, melyet tavaszi ültetés előtt érett komposzttal. Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Termésérés idején a plusz káliumot meghálálja.
A tenyészidőszak egésze alatt tartsuk gyommentesen a környezetét, így a kártevők és betegségek megjelenésének az esélyét is jelentősen csökkentjük. Mivel magasra növő fajta, így támasztékot vagy karózást igényel. Szélvédett helyre telepítsünk, így a nyári viharok nem tesznek kárt benne.
Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 90-100 cm
Ajánlott sortáv: 60 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: Május eleje-közepe (Fagyok elmúltával)
Betakarítás: Július végétől – Szeptember végéig folyamatosan.
Termés: A bogyó vastag húsú, megnyúlt, nagy méretű, piros színű.