Hasznos tudnivalók
A Capsicum 'Kurtovszka' – Kápia paprika főbb jellemző
Jellemzők: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga. Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony. Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére.
A ’Kurtovszka’ egy erőteljes növekedésű, kápia típusú paprikafajta. A bogyó nagy, enyhén lapított, kúpos, zöldből pirosba érik. Vastag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható. Terméssúlya 120-180 g.
Friss fogyasztásra, de sütésre, grillezésre is alkalmas. Rendkívül bőtermő. Héja vastag, húsa szintén, ezért tölteni is alkalmas. Betegségeknek viszonylag jól ellenáll.
Talajigény: Kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.
Fényigény: Kifejezetten fényigényes. De jól bírja a félárnyékos körülményeket is, legalábbis a többi paprikafajtához képest. Természetesen a fényes nevelési hely az ideális. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.
Vízigény: Vízigénye viszonylag nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.
Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C. Kifejezetten jól tűri a környezeti stresszhatásokat.
Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni. Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Fontos neki a kálium a termésérés idején.
Gondozási, ápolási munkák: A paprika egy olyan növény, amelyet gyakran szemmel kell tartanunk. Fontos a folyamatos gyommentesen tartás, hiszen ezzel számos betegség és kártevő terjedését megakadályozhatjuk.
Az egyenletes tápanyagellátás is fontos, virágzáskor és termésérés idején megnő a növény káliumigénye, erre figyeljünk. A kiszáradást nem tolerálja, ezért naponta öntözzük, főként a nyári kánikula idején.
Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket. Ha az állományt gyommentesen tartjuk és odafigyelünk a nevelésére, akkor a betegségek, kártevők nagy része mellőzni fogja növényeinket. A legtöbb betegségnek jól ellenáll.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 100 cm, támaszték szükséges a neveléshez.
Ajánlott sortáv: 60 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: a tavaszi fagyok elmúltával (május eleje)
Betakarítás: nyár közepétől késő őszig.
Termés: A termés nagy, enyhén lapított, kúpos, zöldből pirosba érik. Vastag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható. Terméssúlya 120-180 g. Friss fogyasztásra, de sütésre, grillezésre is alkalmas. Héja vastag, húsa szintén, ezért tölteni is alkalmas.