Hasznos tudnivalók
A Capsicum 'Redskin' F1 - Paprika, piros főbb jellemző
Jellemzés: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga. Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony.
Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére. A ’Redskin’ paprikafajta egy valódi törpe, balkonon is kiválóan nevelhető kaliforniai típusú paprika. A termés 8-10 cm hosszú, megnyúlt, tompa végű, lapított termés. A terméshéj fényes, a terméshús viszonylag vastag, az íze zamatos, édes.
Kiváló friss fogyasztásra és saláták, paprikakrémek készítésére.
Talajigény: Kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.
Fényigény: Fényigényes.
Vízigény: Vízigénye viszonylag nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük. Ha balkonon neveljük, erre különösen figyeljünk.
Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C.
Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni. Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Fontos neki a kálium a termésérés idején.
Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket. Ha az állományt gyommentesen tartjuk és odafigyelünk a nevelésére, akkor a betegségek, kártevők nagy része mellőzni fogja növényeinket.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 30-40 cm, terebélyes bokrot nevel. Kiváló balkonpaprika.
Ajánlott sortáv: 40 cm
Ajánlott tőtáv: 30 cm
Kiültetés ideje: a tavaszi fagyok elmúltával (május eleje)
Betakarítás: nyár közepétől késő őszig.
Termés: 8-10 cm-es, kaliforniai típusú paprika, amely zöld színből pirosra vált az érés során. A termés megnyúlt, lapított, hullámos felületű.