Hasznos tudnivalók
Származás: igen régi fajta, melynek pontos eredete nem ismert, első írásos említése 1760. Vannak, akik úgy vélik, hogy a lengyelországi Danzig környékéről terjedt el Európában, népszerűségének bizonyítéka, hogy számtalan néven vált ismertté. Leginkább német, holland és francia területeken ültették nagy számban.
Bereczki Máté a 19 sz. végén, így írt róla: „E termékeny almafaj nagyobb városok mellett még az alföldön is megérdemelné a nagybani elterjesztést. Elég kellemes ízű, mosolygó szép gyümölcsöket terem itt is, melyek bizonyára kapósak lennének piaczainkon.”
Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, viszonylag nagy, terebélyes, gazdagon elágazó, dús, gömb alakú koronát nevel.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Önmeddő.
Porzói: ’Ananász renet’, ’Cox narancs renet’, ’Fehér Klára’, ’Jonathan’, ’Ontario’, ’Sárga szépvirágú’.
Gyümölcs: október elején érik, középnagy vagy nagy méretű, kúpos, gömbölyded alakú, néha kissé lapított, aszimmetrikus. Héja zöldessárga alapszínű, amit szinte teljes felületén karmazsinpiros fedőszín borít, elmosódottan csíkozott, fényes, sima, vékonyan viaszos, apró, ritka, alig látható pontozással. Húsa fehéres-zöldessárga, a héj alatt vöröses erezettel, ropogós, lédús, kellemesen édes, üdítően savanykás, enyhén fűszeres aromájú, finoman illatos, ami a fa körül is érezhető.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt kiváló. Kb. januárig tárolható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Igénytelen fajta, edzett, ellenálló, nagyon jól bírja a téli komoly hidegeket is.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. 3 hónapig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy