Hasznos tudnivalók
Származás: Hilaire Dhomme és Pierre-Aimé Millet de la Turtaudière által az angers-i (Franciaország) Comice Horticole faiskolában az 1840-es években magvetésből nevelt fajta. Először 1849-ben írták le, az előző évben már gyümölcsöt termő fát, ami hamar eljutott és népszerű lett Angliában, Németországban és az USA-ban is. 1894-ben a London Journal of Horticulture a „világ legjobb körtéjének” minősítette.
Máig világszerte kedvelt, Európában pedig az egyik legnagyobb arányban termesztett fajta.
Hajtásrendszer: fája közepesen erős növekedésű, piramis alakú, félig nyitott koronát nevel. Sötétbarna vesszőin apró, ritkán elhelyezkedő paraszemölcsök vannak. Levele közepes vagy kicsi, ovális alakú.
Termőképesség: viszonylag későn fordul termőre, megbízhatóan terem, de alternanciára hajlamos. Önmeddő.
Porzói: ’Bosc kobak’, ’Clapp kedveltje’, ’Conference’, ’Nemes Krasszán’, ’Packham's Triumph’, ’Serres Olivér’, ’Vilmos’.
Gyümölcs: szeptember végétől szedhető, nagyméretű (190 g), igen széles (átlagosan 7-10 cm átmérőjű), kicsit szabálytalan körte alakú. Héja közepesen vastag, sárgászöld, napos oldalán enyhén halványpirossal mosott, sűrű, apró paraszemölcsökkel, ritkán rozsdafoltos. Húsa fehér, puha, olvadó, a magház körül enyhén kövecses, nagyon lédús, édes, a vanília és fahéj keverékére emlékeztető aromájú, kellemesen fűszeres ízű.
Edward Bunyard angol szerző 1929-es A desszert anatómiája című művében ezt írta róla: "…az íz, aroma és textúra tökéletes kombinációja, amelyről az ember régóta álmodott."
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra kiváló. Októbertől decemberig tárolható.
Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, meleg, középkötött, mélyrétegű talaj ideális a számára. A tápanyagban szegény, meszes, köves és a homoktalajokon a gyümölcs húsa kövecses lesz.
Fény- és hőigény: nagy, kerüljük az árnyékos helyre történő telepítését! A kiegyenlített, tartósan, de mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, a nyári hőség, a téli és a kései fagyok egyaránt károsíthatják.
Vízigény: nagy, egyenletes évi elosztásban. A nyári száraz időszakokban a hajtások növekedésének, a termés megfelelő méretének elérése érdekében, valamint a kövecsesség megakadályozása végett rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk.
Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
A legtöbb gyümölcsfához hasonlóan 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkája a tavaszi fenntartó metszésből áll - ennek ideje február – március -, mely a ritkítást és a fiatalítást foglalja magába. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Betegségekre nem érzékeny, ezért biotermesztésre kiváló fajta.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 3-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (októbertől decemberig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 3,5x5 m
Termésérés: szeptember vége – október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy