Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Madeleine des Deux Saisons' (syn.:'Angélique', 'Early Lemon') – Füge

3.490 Ft

(ejtsd: fikusz karika)

A legkorábban szedhető fügék egyike, melynek nyári és őszi termése egyaránt bőséges, lédús, nagyon édes, kellemes ízű, aromás.

Szállítási méret: 30-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a füge eredeti őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. 

A francia 'Madeleine des Deux Saisons' fajtát évszázadok óta termesztik hazájában, s mivel XIV. Lajos király kedvenc fügéje volt, Versailles-ban is jelentös ültetvénnyel rendelkezett. Elsőként, Jean Merlet, francia kertész és botanikus írt róla 1667-ben, de azt követően számos francia és angol szerző foglalkozott vele munkájában.

Nemcsak Franciaországban tartozik a kedvelt és szívesen telepített fajták közé.

Hajtásrendszer: kb. 2,5-4 m magas, közepesen erős növekedési erélyű, felfelé törő, terebélyes habitusú, sima, hamuszürke törzsű bokor, mely könnyen fává alakítható. Lombozatát közepes és nagy (akár kb. 20 cm hosszú), változatos alakú, matt, sötétzöld, 3, ill. többnyire 5 karéjú, mélyen metszett, sima szélű, jól kivehető erű, dekoratív levelek alkotják.

Termőképesség: korán termőre fordul és gazdagon terem. Adriai típusú, két terméshullámban - amint erre fajtaneve is utal -, megtermékenyítés (beporzás) nélkül (partenokarpia) érleli be gyümölcseit.

Gyümölcs: a legkorábban szedhető fügék egyike, első termése június közepén/végén, július elején érik, igen nagy méretű (kb. 100-120 g, de előfordult, kifejlett fán 250 g-os is), gömbölyded, nagyon rövid nyakú és szárú. Héja vékony, fényes, aranysárga, barnás árnyalatú, sötétvörössel bordázott. Húsa rózsaszín-eperpiros, lédús, nagyon édes, kellemes ízvilágú, aromás. Az őszi termés szeptember-októberben érik, közepes (kb. 70-80 g), alakja szintén gömbölyded, csak kissé lapított és nyaknélküli, színe aranybarnától a liláig terjedő, húsa sötétebb, de íze hasonló.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár, aszalás) egyaránt alkalmas.

Talajigény: nem válogat, gyakorlatilag bármilyen talajtípust elvisel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, ezért napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítsük, védősövény vagy fal elé.

Vízigény: közepes, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük, különben termései aprók, ízetlenek lesznek, sőt le is dobja őket.

Gondozás: a telepítési hely körültekintő megválasztása kiemelten fontos az egészséges, jó fejlődéshez. Fagytűrőképessége jó (-15°C-ig), de érdemes a tövét takarni. Ha ágai megfagynak, tavasszal a sérült részig vágjuk vissza. Ha netán talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, újra ki fog hajtani, de a termésérés későbbre tolódik.

Ami a metszését illeti az elültetett növényt az első évben hagyjuk szabadon nőni, csak a következő év tavaszán vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot. A későbbiekben az esetleges ritkításra, száraz ágak eltávolítására korlátozódnak a metszési munkálatok, ellenkező esetben a terméshozást akadályozzuk meg.

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, alapvetően nem szorul rendszeres növényvédelemre.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési, ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kifejlett magasság: 2,5-4 m
Sor- és tőtávolság: 4×5 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: június közepe/vége – július eleje, szeptember – október
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (lekvár, befőtt, aszalás)

 

Védett tartalom