Hasznos tudnivalók
A Foeniculum – Édeskömény (gumós) főbb jellemző
Jellemzés: Az édeskömény vagy gumós kömény Dél-Európából, a Földközi-tenger vidékéről származó hazánkban évelő, esetenként kétnyáriként tartott növény. Gyökérzete mélyre hatol a talajban, szára elérheti a 2 méteres magasságot. Levelei szálasak, kaporra emlékeztetőek, világos zöld színűek, nagy díszítőértékkel bírnak.
Virágai sárga színűek. A növény egészére elmondható, hogy magas illóolaj tartalommal rendelkezik, így jellegzetes, ánizsra emlékeztető illata van. Hosszúnappalos növény, így a korán lekerülő zöldségek után kerülhet a kertbe. A fehér, levelektől és gyökérrésztől megtisztított gumót használhatjuk fel különböző saláták, pácok, levesek készítéséhez.
Talajigény: Talajjal szemben nem igényes, középkötött talajon is sikerrel termeszthető.
Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell.
Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a virágzásig rendszeres öntözést igényel, ezután csökken a vízigénye.
Hőigény: Hőigénye magas, de a hazai klímaviszonyokhoz alkalmazkodott, közepesen fagytűrő.
Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, így a frissen trágyázott területek nem alkalmasak a számára.
Gondozási, ápolási munkák: Az édeskömény ápolási és gondozási munkái közül a legfontosabb a növekedés kezdeti szakaszában a rendszeres öntözés, valamint a veteményes gyommentesen tartása. Ez utóbbira azért van szükség mert bár nagy levélzetet fejleszt, annak alakjából adódóan nem árnyékolja le a környezetét, így a gyomokat sem nyomja el.
A vegetációs időszakban nem igényel plusz tápanyag kijuttatást, és a telepítés előtt vegyük figyelembe azt is, hogy ne kerüljön frissen trágyázott területre, az az ideális ha 2-3 éve szervestrágyázott kertrészen alakítjuk ki az ágyást a számára.
Betegsége, kártevői: lisztharmat, fehérpenész, peronoszpóra, köménygubacsatka, köménymoly. A betegségek jelentős része megfelelő vetésforgó kialakításával elkerülhető.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Ajánlott sortáv: 40-45 cm
Ajánlott tőtáv: 30 cm
Kiültetés ideje: Május – Június
Betakarítás: Gumók méretétől és felhasználástól függően július végétől folyamatosan
Paraméterek
Jelleg: | sütéshez-főzéshez |