Az ősz már a küszöbön van, egyre több az olyan reggel, amikor az ember arcát már nem a napsugarak simogatják, hanem sokkal inkább a csípős időjárás ébreszt fel a reggeli kávé mellett, ráadásul előkerülnek a hosszú nadrágok és a sálak is a szekrényből. Egyre kevesebb gyümölcs terem a fákon, így ha szeretné a nyár ízeit a tél kellős közepén is érezni, itt az ideje a tartósításnak! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek a legnépszerűbb és legegyszerűbb praktikákat a lekvárfőzéstől az aszalásig.
Lekvárfőzés
A lekvárfőzés története évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza és nem sok olyan ember van, akinek ne lenne emléke a nagymamájáról, aki gondosan üvegekbe pakolja a barackokat vagy a szilvát egy forró konyha ölelésében. Azoknak a lekvároknak olyan íze volt, mint semminek, akár kenyérre, akár süteménybe került. Ha szeretné változatosan felhasználható módon tartósítani a kertjében termett gyümölcsöket, ez az egyik legjobb megoldás.
Amire szüksége lesz, az egy befőző lábas, egy tál, egy fakanál, egy merőkanál, néhány tiszta üveg, celofán, valamint gumigyűrű vagy zsineg. A gyümölcsök és a tartósítószer mellett a fentieken kívül csak egy nagy edényt kell előkészítenie a nedves gőzöléshez.
A spájzban sorakozó ízletes lekvárok.
Az első lépés, hogy a meghámozott, kimagozott gyümölcsöket megfelelő mennyiségű cukor társaságában megfőzi majd hozzáadja a választott tartósítószert és üvegekbe töltve alaposan lezárja a befőttes üvegek tetejét celofán vagy tető segítségével. Az üvegeket ezt követően hagyni kell kihűlni, majd egy pokrócokkal kibélelt ládába vagy dobozba, sötét helyre kell tenni, ahol hagyja pihenni legalább 24 órán keresztül.
Fontos, hogy csak akkor tudja tökéletesen tartósítani a gyümölcsöket, ha minden egyes eszköz, amit használ, makulátlanul tiszta. A pihentetést és kihűlést követően mehetnek a spájzba, ahol csak arra várnak ezek a finomságok, hogy egy hűvös téli estén forró süteményekbe kerülhessenek.
Befőtt készítés
Ha befőttet szeretne készíteni a szüretelt gyümölcsökből, annak sincs akadálya. A megtisztított, megfelelő méretre darabolt gyümölcsöket az alaposan megtisztított üvegekbe kell tenni, majd a kellő mennyiségű cukor hozzáadását követően vízzel szükséges felönteni az üvegeket. A választott tartósítószert a tetejére szórva már csak alaposan le kell fedni a dunsztos üvegeket, majd egy nagy lábasban alaposan felforralva készen is állnak a száraz dunsztra a majdnem kész befőttek.
Akárcsak a lekvár esetében, egy alaposan kibélelt ládában, sötét helyen 24 óra pihenés után máris a polcokra kerülhetnek.
A nyár ízei üvegekben, télen is fogyasztható gyümölcsök.
Aszalás
Annak idején az aszalás igen fontos szerepet játszott a magyar paraszti réteg táplálkozásában. Ugyanis az aszalt gyümölcsöket nem csak önmagukban fogyasztottá telente, de nagyon sok ételbe is belecsempészték, így helyük volt levesekben és húsételekben egyaránt. Ha Ön is szeretné ilyen módon megőrizni a nyár ízeit a hideg hónapok alatt, akkor szüksége lesz a gyümölcsök mellett egy szitára, valamint egy hálóra.
A megmosott, kimagozott gyümölcsöket szükséges beirdalni, majd a szitára téve egy hálóval letakarni. Ha jól szellőző helyre teszi és rendszeresen forgatja a gyümölcsöket, körülbelül két hét múlva elkészülnek. Ha felgyorsítaná a folyamatot, aszalhat 40-50 Celsius fokos sütőben vagy használhat aszalógépet is. Az eredmény igen hasonló lesz.
Bármelyik módszert is választja, fontos, hogy száraz, hűvös helyen tartva egészen tavaszig kitarthat a készlet.
Aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatja téli éléskamráját.
Kandírozás
Szintén egy népszerű tartósítási eljárás a kandírozás. Ennek a módszernek a lényege, hogy a gyümölcsökben levő folyadékot tulajdonképpen cukros oldattal helyettesítjük. Megvalósításához többféle eljárás létezik.
Az egyik, amikor a feldarabolt gyümölcsöket cukros lében megfőzzük, majd tepsin szárítva két héttel később egy újabb felfőzést követően körülbelül 60 Celsius fokon megszárítva elkészülnek a kandírozott gyümölcsök.
Egy gyorsabb módszer, ha három napon keresztül hideg vízben áznak a gyümölcsök, majd leszűrve őket kristálycukor hozzáadásával felfőzésre kerül a sor. A folyamat innentől kezdve ugyanaz, 60 Celsius fokon máris száríthatók a gyümölcsök.
Gyümölcslé készítés
Amennyiben inkább folyékony formában tárolná a téli hónapok alatt a kedvenc gyümölcseit, arra is van lehetőség. Az elkészítés folyamán a megtisztított, kimagozott gyümölcsökhöz fele annyi cukrot és dupla annyi vizet kell adni, mint amennyi a tartósítani kívánt alapanyag súlya. Mikor szétfő, botmixerrel rá lehet segíteni a rostosságára. Ha elkészült, jól zárható üvegekbe töltve száraz dunsztban kell hagyni, kihűlést követően pedig mehetnek a polcra.
Ha kedvet kapott valamelyik tartósítási módszer kipróbálásához, itt a remek lehetőség. Viszont ha úgy gondolja, nincs elég gyümölcsfa mindehhez a kertjében, az ültetéshez is tökéletes ez az időszak.
Online kertészetem teljes kínálatát ide kattintva tekintheti meg.
Ha tetszett a fenti bejegyzés, kérem nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!
Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!