Ár: | méret: | Kosárba |
12.990 Ft
|
20 - 40 cm
|
|
19.990 Ft
|
(1-2 literes konténer) 40 - 60 cm
|
|
24.990 Ft
|
(2-5 L-es konténer) 40 - 60 cm
|
|
26.990 Ft
|
60 - 80 cm
|
Hasznos tudnivalók
Hazánkban még kevésbé ismert, de sok kertbarát érdeklődését felkeltette már, nemcsak különleges trópusi jellegű gyümölcse miatt, hanem mert klímánkon is gond nélkül termeszthető, teljesen télálló, ráadásul sem betegségekkel, sem rovarkártevőkkel nem kell számolni, így biogazdálkodásba is tökéletesen beilleszthető.
De lássuk, mit érdemes tudni róla?
Az indián banán az annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó, az USA atlanti-óceáni partvidékén - New Yorktól Floridáig, ill. Nebraska és Texas dombos, hegyvidéki nyirkos erdőiben, erdős lejtőkön, szakadékokban és patakok mentén – őshonos, lombhullató cserje vagy kis fa.
Amerika őslakos indiánjai szívesen fogyasztották, alapító atyái és elnökei közül állítólag George Washington kedvenc desszertje a hűtött indián banán volt, Thomas Jefferson pedig virginiai ültetvényén termesztette. Nem véletlen, hogy őshazájában számos névvel illetik: vadbanán, préri banán, pawpaw, szegény ember banánja, kansasi banán stb.
Lassú növekedésű, kifejlett magassága kb. 3,5-6 m, koronája többfelé ágazó, tömör, többnyire kúp alakú. Erős gyökérsarj képzés jellemzi, minek következtében eredeti élőhelyein gyakran egész telepeket, bozótokat alkot.
Törzse sima kérgű, barna színű, kb. 20–30 cm vagy nagyobb átmérőjű. Ágai világosbarnák, vöröses árnyalatúak. Lombozatát nagy, hegyes, kb. 15-30 cm hosszú, 10-13 cm széles, elliptikus, ép szélű, középzöld, csüngő levelek alkotják.
Mutatós, barnásbíbor színű, 5 cm-es, 2 örvben elhelyezkedő 3-3 sziromlevélből és 3 csészelevélből álló virágai tavasszal lombfakadás előtt vagy azzal egyidőben nyílnak. Mivel a virágok több magházat tartalmaznak, ez az oka, hogy egy virágból több összenőtt gyümölcs is fejlődhet.
Csoportosan növő, 10-20 cm hosszú, 20-40 dkg-os termései, kezdetben zöldek, majd sárgára vagy barnára érnek. Augusztus közepétől októberig szedhetőek. Az érett gyümölcs puha, jellegzetes illatú, húsa sárga, édes, pudinghoz hasonló textúrájú, íze egyesek szerint a tejsódóra emlékeztet, de leginkább a banán, a mangó és az ananász együttese, tipikus trópusi ízvilág. Az indián banán amellett, hogy nagyon tápláló, A- és C-vitamin tartalma magas, de található benne B1, B2 és B3 vitamin és ásványi anyagokban (kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, cink) is gazdag. A magok 2 sorban helyezkednek el benne, könnyen eltávolíthatóak, a nemesített fajtákban kevesebb van, mint az alapfaj gyümölcseiben.
Leginkább nyersen fogyasztják, de felhasználható fagylalt, krémek, desszertek készítéséhez, ill. banán helyettesítésére süteményekbe (pl. palacsintába, pitékbe). Éretten csak 2-3 napig áll el szobahőmérsékleten, hűtőben akár 3 hétig tárolható.
Az indián banán telepítésénél fontos figyelembe venni, hogy fiatalon - 1-2 éves korában - érzékeny a tűző napsütésre, ezért ajánlatos árnyékolni. Később viszont, már szereti a teljes napfényt. Talaj tekintetében a jó vízelvezetésű, nedves, mélyrétegű, tápdús, enyhén savasat kedveli. A növekedési időszakban fontos a rendszeres öntözés, de a pangó viztől óvjuk.
Ami a metszését illeti a rossz irányba növő, sérült, elhalt ágak eltávolításából áll.
Kertünkbe ültetve igazán különleges, egzotikus, értékes és dekoratív gyümölcstermővel gazdagodik növényállományunk.
Hasznos olvasnivalók: