Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Articsóka - zöldség, dísz-és gyógynövény

Hazánkban kevesen sorolják fel kapásból az articsókát, ha zöldségekről van szó, jó hír viszont, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is ez a mediterrán térségben közkedvelt finomság. Ha most arra gondol, milyen ritkán lehet találni belőle egyet-egyet a boltokban, a jó hír az, hogy nem kell tovább keresgélnie, ugyanis most Ön is megtermelhet a kertjében. Igazság szerint nem is kifejezetten zöldség az articsóka, ugyanis a gyógy-és dísznövények között egyaránt számon tartják ezt a különlegességet, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is.

Ismerje meg jobban ezt a kulináris-és esztétikai élményt nyújtó, gyógyhatású kuriózumot!

Már az ókorban is ismerték

Az articsóka népszerűsége nem új keletű, ugyanis már az ókori görögök és rómaiak is termesztették és szívesen fogyasztották gyógyhatása, valamint finom íze miatt egyaránt. Annak idején azonban nem jutott mindenkinek belőle, ugyanis kifejezetten a gazdagság és a jólét szimbóluma volt. Pontosan ebből kifolyólag a nagy lakomákon kulináris különlegességként került fel az asztalra.

Fontos a megfelelő talaj!

Ennek a növénynek a saját kertben való nevelése nem bonyolult feladat, tény azonban, hogy néhány fontos momentumra lényeges odafigyelni annak érdekében, hogy siker koronázza a munkáját. Az articsóka igen kényes, ha a talaj minőségéről van szó, így az ültetésnél a gyomoktól való megszabadulás, valamint a mulcsozás kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. Az utóbbi azért nagyon fontos, mert általa megőrizhető a talaj ideális nedvességtartalma. Nyáron ugyanis oda kell figyelni arra, hogy ne száradjon ki, télen pedig arra, hogy ne váljon túlságosan vizenyőssé.

Az articsókának alapvetően nem árt a hűvös időjárás, azonban kemény fagyok esetén fontos, hogy vastag szalmaréteggel védje meg a növényt. További különlegessége, hogy kétszer is terem egy évben, először március és május között, majd az októberi és decemberi időszakban. Fontos, hogy a virágkezdemények akkor állnak készen a fogyasztásra, amikor még a külső levelek nem nyíltak szét, viszont a „szív részei” már húsosak.

Miként használható fel ez a különleges zöldség a konyhában?

Főként az olasz és a francia konyhában használják gyakran ezt a zöldséget különböző ételek elkészítéséhez. Fogyasztásra a fészekpikkely levelekkel borított fiatal virágbimbók alkalmasak, amelyekről tudni kell, hogy minél zsengébb a zöldség, annál finomabb étel készíthető belőle. Elkészíthető párolva, sütve, marinálva, de tökéletes előétel gyanánt is, sőt, pizza feltétként is isteni fogás. Az ízvilága semmihez sem hasonlítható, így mindenképpen érdemes megkóstolni.

Nem csak finom, de nagyon esztétikus is! Amellett, hogy igazi kulináris élményt nyújt az articsóka, dísznövényként is megállja a helyét. Ugyanis nyolc-tíz centiméter átmérőjű, lilásrózsaszín, bogáncshoz hasonlító virágai nagyon dekoratívak. A levelei a bogáncshoz hasonlóak, filces, szőrös levelei puha tapintásúak. Az articsóka ágyáson garantáltan megakad majd mindenki szeme, aki Önhöz érkezik látogatóba, így sőt, akár valódi mediterrán kertet is varázsolhat otthona köré a segítségével.

Számos kedvező hatása van a szervezetre

Az emésztésre gyakorolt pozitív hatását már évezredek óta ismerik. Titka, hogy az epe termelődését serkenti, amely által a nehéz, zsíros ételekkel is könnyebben birkózik meg az emésztőrendszer. Emellett antioxidáns, és nagyon jó májvédő hatású, csökkenti a vér zsírtartalmát, valamint vizelethajtó és a reumás betegségek kezelésében is van szerepe.

Ha olyan növényt keres, amely gyönyörű éke lesz a kertjének, ráadásul nem csak ehető de kifejezetten finom is, ráadásul kedvező hatásai is vannak, akkor az articsókának mindenképpen helye van a birtokán.

Amennyiben Ön is kedvet kapott az articsóka ültetéséhez vagy érdekesnek találta a bejegyzést, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!