Ár: | Kiszerelés: | Kosárba |
5.790 Ft
|
Szabadgyökerű
|
|
8.790 Ft
|
Fiatal konténeres csemete
|
|
11.790 Ft
|
Konténeres
|
|
14.790 Ft
|
Koros konténeres
|
Hasznos tudnivalók
Származás: 1800-ban Philip Rick woodstock-i (New York állam, USA) farmján fedezték fel, ahol feltehetően az ’Esopus Spitzenburg’ almafajta véletlen magoncaként jött létre. Értékét felismerve Jonathan Hasbrouck ügyvéd 1826-ban bemutatta az Albany Kertészeti Társaságnak, melynek elnöke, Jesse Buel bíró róla nevezte el és szorgalmazta megismertetését, emiatt a New York-i Kertészeti Társaságnak írt róla, majd 1831-ben a Londoni Kertészeti Társaságnak is elküldte az almát. Európában hamar elterjedt, de hazánkban termesztették a legnagyobb arányban, mintegy megfogadva Bereczki Máté (1824-1895) tanácsát:
„Mind fájának egészséges és termékeny volta, mind gyümölcseinek szépsége és jósága végett méltán megérdemli, hogy hazánkban mindenfelé elterjesszük.”
Noha mára már némileg visszaszorult, de a nemesítési programokban gyakorta használják (pl.: ’Artemisz’, ’Florina’ ’Idared’, ’Jonadel’, ’Jonagold’, ’Jonafree’, ’Jonamac’, ’Kovelit’, ’Melrose’ stb.)
Hajtásrendszer: fája középerős növekedési erélyű, fiatalon sem merev ágrendszerű, jó elágazódási hajlamú, kissé kuszált, de könnyen alakítható, lapított gömb alakú koronát nevel, idősebb korban ágai széthajlók, lecsüngők. Vesszője világosbarna, hosszú, vékony, hajlékony, elszórtan paraszemölcsös. Levele közepes nagyságú, vékony, jellegzetes szürkészöld színű, molyhos fonákú, mélyen, de tompán fűrészes szélű.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Termését az 1-3 éves termőrészeken hozza. Virágzása középidejű, elhúzódó. Alternanciára hajlamos, ezért magasabb hozamú évben érdemes termésritkítást végezni. Önmeddő.
Porzói: ’Cox narancs renet’, ’Gala’, ’Golden Delicious’ és klónjai, ’Gloster’, ’Granny Smith’, ’Elstar’, ’Idared’, ’Red Delicious’, ’Starking’, ’Starkrimson Delicious’, ’Téli arany parmen.’
Gyümölcs: szeptember eleje-közepe táján szedhető, közepes vagy középnagy (kb. 60-65 mm átmérőjű, 120-140 g), gömbölyded, kissé kúpos, a csésze felé enyhén bordázott. Héja vékony, szívós, sima, enyhén viaszos, zsíros tapintású, megdörzsölve fényes, éretten világossárga alapszínű, szinte egészében élénkpiros fedőszínnel mosott, szakadozottan csíkozott. Húsa sárgásfehér, a héj alatt időnként piros, tömött, olvadó, teljesen éretten kissé porhanyó, lédús, kellemesen édes-savanykás, fűszeres aromájú, zamatos, jellegzetes illatú.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (dzsem, ivólé, befőtt stb.) kiváló. Kb. február végéig tárolható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. Mivel a termőrészei korán elöregszenek, ezért rendszeres metszést igényel. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek is.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (dzsem, ivólé, befőtt stb.), tárolás (kb. február végéig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: szeptember eleje-közepe
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy
Paraméterek
Érési idő: | IX. hó – (Szeptember) |
Magyarországon érés | szeptember eleje-közepe |