Hasznos tudnivalók
A Sasa palmata 'Nebulosa' – Pálmalevelű bambusz főbb jellemzői:
Magyar neve: Pálmalevelű bambusz
Viszonylag vékony szárú, dús lombozata van. Rengeteg szárat termel és nagyon ellenálló fajta, kiválóan tűri a fagyos időjárást. A friss hajtások vöröses-barnán színesek. A szárak egymáshoz közel hajtanak ki, ezért jól takar, így kitűnő térelhatároló falnak is. Legyezőszerűen álló zöld levelei a fagyos időben is szépen mutatnak. Fagytűrése kiváló, így hazánk bármely részén eredményesen nevelhető
Nagyon erős, kiemelkedően fagyálló és jól ellenáll a természet erőinek. Lándzsa alakú levelei kb. 10 cm hosszúak, szürkés fényűek, sötétzöldek, legyezőszerűen állóak. Földalatti gyöktörzsével (rhizómákkal) terjed és gyorsan benövi a területet, de kordában tartható földalatti körül kerítéssel, az ún, gyökércsapdával.
FÉNYIGÉNY
TALAJIGÉNY
ÜLTETÉSI IDŐPONT
ÖNTÖZÉS, GONDOZÁS A bambuszültetés előtt, mint a gyümölcsfák ültetésekor - készítsük elő az ültetőgödröt. A kiásott gödör aljába 10-15 cm vastagságban földdel keverve szervestrágyát rétegzünk, amit 10 cm vastagságú földdel lefedünk. Erre állítjuk rá a növényt úgy, hogy a földlabda felső része csak kicsit kerüljön lejjebb az eredeti talajszintnél. Visszatöltjük a földet és tányért alakítunk ki a vízmegtartáshoz. Ezután bőségesen öntözzük meg növényünket.
Ha késő ősszel ültetjük a töveket, akkor 20-25 cm vastagon szalmával takarjuk a tövek környékét. A telepítés utáni gyomláláson és jó tápanyagellátáson kívül különösebb gondozást nem igényel. A régi, elöregedett szárakat kivágva, gyorsabban hozza fiatal, szebb, dúsabb hajtásait.
Túlzott elterjedése minimum 1 mm-es vastagságú 70 cm-es műanyag lemez földbe helyezésével megoldható. Az ültetés utáni második évben még takarni kell a tövek környékét, de a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.
BETEGSÉGEK
ÉLETTANI HATÁS Kitűnő kálium-, kalcium- és foszforforrás, de igencsak számottevő A-, többféle B-, valamint C-vitamin tartalma is. Összesen 17-féle aminosav található benne. Mára bizonyítottá vált, hogy a bambuszrügy többek között a magas vérnyomás, a nem veleszületett cukorbetegség kezelésében is rendkívül hatékony, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Japán tudósoknak köszönhetően mára az is tudható, hogy a rákos megbetegedések kialakulásával szemben is hatékonyan felveszi a harcot (vannak olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten a karcinogén elleni csodafegyverként emlegetik).
De fontos tudni, hogy cián-hidrogénsav tartalma miatt hőkezelés nélkül nem fogyasztható! 5-8 percig főzzük. A legízletesebb és legzsengébb az úgynevezett téli bambuszrügy, amit akkor szüretelnek, amikor épp kibújt a föld felszínére (akárcsak a zsenge spárga). Alapvetően rendkívül semleges ízű zöldségféle, ezért is ideális fűszeres fogásokhoz, zöldségekkel, húsokkal, halakkal, zöldségfélékkel kombinálva.
Növénytársítási jótanácsok:
Napos helyen jobban érzi magát, de tűri a félárnyékot is.
Tápanyagban dús és folyamatosan nyirkos talajokat kedveli.
Az őszi fagyok előtti ültetése előnyösebb, de a tavaszi fagyok után is telepíthetjük.
Átvészeli a kisebb szárazságot, de az állandóan nyirkos-tápdús talajban fejlődik a legjobban. Enyhe időjárásban hetente egyszer, melegben vagy szelesebb időben hetente többször öntözzük meg a töveket.
Ellenálló növény, csak az igen erős fagyok tehetnek kárt benne.
A bambusz élelmezési szempontból legfontosabb része a földből kibújó zsenge rügyében rejlik. A bambuszrügy jelentős rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Magas fehérjetartalma jelentős víztartalommal (90 %-a víz) és csekély szénhidrát tartalommal egészül ki, így mindenféle diétás étrendbe bátran beiktatható. Valódi egészségőrző és egyben szabályos karcsúsító zöldségféle, igen-igen csekély kalóriatartalommal (10 dkg energiatartalma mindössze 11 Kcal).
Agresszív növekedése és terjedése miatt nem tanácsos társítani.