Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Stuttgarter Geißhirtle' (syn.: 'Stuttgarti pirók', 'Geishirtl', 'Chevriers de Stuttgardt', 'Honigbirne', 'Zuckerbirne' stb.) körtefa (koros konténeres)

28.490 Ft
Menny.:db

Ezt a fajta gyümölcsfámat konténeres kiszerelésben meg tudja rendelni, és egész évben - fagymentes időben - bármikor el tudja ültetni.

Közeg: tápdús kötött faiskolai termőtalaj

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: 1750 táján Stuttgart környékén fedezte fel egy kecskepásztor, erre utal neve (’Stuttgarti kecskepásztor’) is.

Bereczki Máté a 19. századi pomológus széles elterjesztésre ajánlotta az Alföld síkságain is.

Hajtásrendszer: fája kezdetben erős, később közepes növekedési erélyű, szabályos, jól elágazó, gúla alakú koronát nevel. Vesszője közepesen vastag, zöldesbarna vagy sötétvörös. Levele kicsi, tojásdad, sötétzöld, fényes, rövid, lefelé görbülő hegyben végződő, enyhén hullámos szélű, tompán és sekélyen fűrészes vagy épszélű.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Önmeddő, de más fajták számára jó pollenadó.

Porzói: 'Avranchesi jó Lujza', ’Clapp kedveltje, ’Hardy vajkörte, ’Vilmos’.

Gyümölcs: augusztus közepétől szeptember elejéig érik, kicsi vagy közepes méretű, széles körte alakú, pocakos, a kocsány felé keskenyedve, néha kissé visszahajló. Héja vékony, sima, kezdetben szürkészöld, majd sárgászöld alapszínű, a napos oldalon sötét barnáspirossal mosott, vörös pontokkal behintett, a kehely körül rozsdamázas. Húsa fehér vagy zöldesfehér, a héj alatt zöldes, teljesen éretten sárgás, magháza körül enyhén kövecses, olvadó, nagyon lédús, üdítő, finoman fűszeres ízű, kellemesen édes, fahéjszerű aromával.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (sütemények, lekvár, ivólé, befőtt, aszalás) egyaránt alkalmas. Csak rövid ideig tárolható (1-2 hét).

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, meleg, középkötött, mélyrétegű talaj ideális a számára. A tápanyagban szegény, meszes, köves és a homoktalajokon a gyümölcs húsa kövecses lesz.

Fény- és hőigény: nagy, kerüljük az árnyékos helyre történő telepítését! A kiegyenlített, tartósan, de mérsékelten meleg éghajlatot kedveli, a nyári hőség, a téli és a kései fagyok egyaránt károsíthatják.

Vízigény: nagy, egyenletes évi elosztásban. A nyári száraz időszakokban a hajtások növekedésének, a termés megfelelő méretének elérése érdekében, valamint a kövecsesség megakadályozása végett rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk.

Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. 

A legtöbb gyümölcsfához hasonlóan 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkája a tavaszi fenntartó metszésből áll - ennek ideje február – március -, mely a ritkítást és a fiatalítást foglalja magába. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.

A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben jól ellenáll.

Amennyiben mégis kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. 

Ültetési idő: szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 4-8 m
Sor- és tőtávolság: 6x6 m
Termésérés: augusztus közepe- szeptember elej
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (1-2 hét))

 

Védett tartalom