Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Vaccinium corymbosum 'Northland' - Magasbokrú áfonya (cserjés vagy fürtös áfonya)

8.090 Ft
Menny.:db

(ejtsd: vaccínium korimbozum)

Hideggel, kevésbé savas talajjal szemben is toleráns, szívós fajta; intenzív, a vad áfonyára emlékeztető ízű, igen finom bogyókkal.

Kiszállítási méret: 20-120 cm évszaktól függően

Ilyen állapotban és méretben szállítjuk ki Önnek megrendelt áfonyáit

Várható termőre fordulás: 1-2 éven belül /jellemzően már az ültetés évében terem/ 
Kiszerelés: 2-7 literes konténer
Közeg: savanyú kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Teljesen télálló.

Védett tartalom
Termék címkék:
áfonya gyümölcs vaccinium

Hasznos tudnivalók

Származás: a magasbokrú - cserjés vagy fürtös - áfonya Észak-Amerika keleti részén erdős vagy nyílt, nyirkos, nedves, savas talajú területeken őshonos cserje.

A ’Northland’ fajtát a Michigan Állami Egyetemen (USA) Stanley Johnson és Jim Moulton nemesítette a ’Berkeley’ és a ’19-H’ (Vaccinium angustifolium x ’Pioneer’) fajták keresztezésével, 1967-ben került bevezetésre.

Hajtásrendszer: kb. 0,9-1,3 m magas, erős növekedésű, kompakt, tőből többszörösen elágazó, erős, felfelé törő vesszejű, szétterülő habitusú. Dús lombozatát sötétzöld, 3-8 cm hosszú, tojásdad-lándzsás, szórt állású, ép szélű, ősszel vörösre színeződő levelek alkotják. Virága 1 cm-es, bögre alakú, forrt szirmú, fehér, kétivarú, május elején nyílik. A bogyók a vesszők rövid ízközű végén, a 4-5 elágazásra tagozódó fürtképződményen fejlődnek. 

Mérete miatt kiválóan alkalmas kisebb kertben vagy konténerben - balkonon, teraszon - történő nevelésre.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A kifejlett bokor hozama kb. 4,2-5,3 kg. Öntermékeny, de másik fajta/fajták telepítésével a termésbiztonság és hozam növelhető.

Gyümölcs: július végétől augusztus végéig érik, fürtje nagy, tömött. Bogyója kerekded, enyhén lapított, közepes és nagy méretű, hamvas kékesfekete, kemény, lédús, édes, kellemesen savanykás, igen ízletes, intenzíven aromás, a vad áfonyára emlékeztető ízvilágú.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár, szörp, zselé, sütemények), fagyasztásra egyaránt alkalmas. Jól szállítható és tárolható.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, üde, tőzeges, savanyú kémhatású talajt kedvel.

Fény- és hőigény: közepes, napos vagy félárnyékos helyre ültessük, a tűző naptól óvjuk.

Vízigény: közepes, mivel sekélyen gyökerezik és a kissé párás környezetet kedveli, talaját ne hagyjuk kiszáradni. A gyümölcsérés időszakában kiemelten fontos a rendszeres - lehetőleg eső- vagy lágy vízzel történő - öntözés, de a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: miután savanyú talajon fejlődik csak megfelelően, béleljük ki az ültetőgödröt geotextíliával, majd helyezzünk bele tőzeges, érett marhatrágyás földkeveréket, ezzel biztosítva a megfelelő kémhatást és szerkezetet. Idővel a csapadék és a környező eredeti talajtípus miatt a földkeverék pótolása vagy talajsavanyító tápoldat használata szükséges.

A másik megoldás, ha az előbbi földkeverékkel konténerben, dézsában neveljük.

Gyökérrendszere finom, sűrű oldalelágazású, sekélyen elhelyezkedő, de a tövek mulcsolásával - amihez használhatunk fenyőkérget, szalmát, szénát, faforgácsot, lekaszált zöldtrágyát stb. - segíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését, ezáltal megakadályozva a levélvesztést.

Metszése - február végén, március elején a fagyok elmúltával - az elöregedett, elfagyott, egymáson túlzottan átnyúló vagy gyenge hajtások eltávolításából áll. A tőhajtásokból 5-6-ot hagyjunk meg a legerősebbek közül.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növény március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,9-1,3 m
Sor- és tőtávolság: 1,5 ×1,2 m
Termésérés: július vége – augusztus vége
Fény- és hőigény: közepes
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, mélyhűtés

 

Védett tartalom

Minden, amit érdemes tudni az áfonyáról. Kattintson ide!

Videók