Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A gyerekekkel is ismertessük miért fontos megőrizni a növények egészségét

2024. 08. 29. 07:34:22

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a növényegészségügy fontosságára a #PlantHealth4Life elnevezésű kampánnyal hívja fel a figyelmet. A kampány egyik célja, hogy mi magunk is megismerjük a növényegészségügyet, valamint tovább adjuk a következő generációk részére a megszerzett tudást és azt, hogy miért kell megőriznünk a növények egészségét.

Bárhova nézünk, növények vesznek körbe bennünket, meghatározzák környezetünket és nagy jelentőséggel bírnak az élelmiszertermelés szempontjából is. A növényeket azonban veszélyes károsítók, úgynevezett karantén károsítók fenyegetik. Ezek a károsítók hatással vannak a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatokra, betegségeket és károkat okozhatnak, mellyel csökkenthetik a terméshozamokat, és akár a teljes termés pusztítását is okozhatják. Nem beszélve a természeti környezetről, hiszen hatással vannak a parkok és erdők állapotára is.

Segítsünk gyermekeinknek, unokáinknak megérteni ezeknek a károsítóknak a hatását, vezessük be őket a növényvédelem, növényegészségügy fogalmába és a haszonnövények védelmére alkalmazott stratégiákba. Szülőként, nagyszülőként döntő szerepünk van gyermekeink növényegészségüggyel kapcsolatos ismereteinek formálásában és bővítésében.

A növényegészségügy szorosan összefügg az utazásokkal és a nemzetközi kereskedelemmel. Ne hagyjuk gyermekeinknek, hogy ragaszkodjanak a külföldön gyűjtött virágokhoz, növényekhez vagy termésekhez. Külföldi utazásaink során ne hozzuk haza magunkkal ezeket a növényeket, növényi termékeket, mert veszélyes károsítókat hordozhatnak magukban. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy ezzel a hazánkban, az otthonunkban is előforduló növényeket védjük, legyenek azok vadvirágok, dísznövények, fenyők vagy gyümölcsfák. Mutassuk meg nekik milyen csodálatos növények veszik körül őket itthon is.


Az EFSA kampány néhány érdekes és szórakoztató információja a növényekről:

  • A növények biztosítják, valamint tisztábbá és egészségesebbé teszik számunkra a levegőt, vagyis az oxigén 98%-át ők termelik
  • Hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez és a kiegyensúlyozott környezeti állapotokhoz.
  • Az elfogyasztott élelmiszerek nagy részét, közel 80%-át a növények adják.
  • A növényi károsítók kártételükkel terményeink 40%-át pusztíthatják el.
  • Egyes növények természetes védekező rendszert, például töviseket vagy méreganyagokat fejlesztettek ki a károsítók távoltartására.
  • A növények kémiai jelekkel beszélgetnek, és figyelmeztetik is egymást a közeledő kártevőkre vagy betegségekre.
  • 1 millió sáska naponta 1 tonna növényt képes elfogyasztani – a nagyobb rajok több mint 10.000 tonnát is felfalhatnak naponta.
  • A kertünkben vannak hasznos rovarok és bogarak is. A katicabogarak például a kártevő és vírusterjesztő levéltetvek természetes ellenségei, így kertjeinkben a növényegészségügy őrzőiként is szolgálhatnak.

A növények trükköt alkalmaznak, hogy magukhoz vonzzák a beporzókat, például a méheket – néha akár rovarokat is képesek utánozni.

Az EFSA kampány tehát segít megértetni velünk a növényegészségügy jelentőségét, felhívja a figyelmet a károsítók nyújtotta fertőzési kockázatokra és a megelőzés fontosságára. A gyermekek bevonásával pedig biztosítható egy fenntartható bolygó a jövő nemzedékei számára.