Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

EU-n belüli növényvásárlásnál keressük a növényútlevelet!

2024. 08. 22. 06:29:08

2019. december 14-én életbe lépett az új növényegészségügyi rendszer, így számos változás következett be a növények, növényi termékek EU-n belüli forgalmazásának és szállításának követelményeiben. A 2019/2072-es EU rendelet (XIII. melléklet) felsorolja azon növényeket, növényi termékeket és egyéb anyagokat, amelyek esetében az Unión belüli szállításukhoz növényútlevél szükséges. Ide tartozik számos lágyszárú és fás szárú dísznövény, számos erdészeti faj csemetéje, valamint a zöldségpalánták is.

Fontos kiemelni, hogy növényútlevél az internetes növényvásárlásnál is kell, hogy kísérje a növényt, hiszen így bizonyosodhatunk meg arról, hogy megbízható helyről, egészséges növényt vásároltunk. Ezzel is csökkenthető az ártalmas szervezetek behurcolásának kockázata.

A növényútlevél egy olyan hatósági címke, amely az EU összes növényegészségügyi követelményének megfelelését igazolja. Vagyis mentes a károsítóktól és nincs növényegészségügyi kockázata. Formai és tartalmi követelményei meghatározottak (ilyen például a téglalap alakú elrendezés, az EU zászló, angolul a növényútlevél - Plant Passport felirat vagy az A; B; C és D pontok). A növényútlevél tartalmi követelményeit a 2016/2031/EU rendelet, a formátumát a 2017/2313/EU rendelet írja elő.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) #PlantHealth4Life vagyis a „Növényegészségügy az életért” kampánya felhívja a figyelmet arra is, hogy növényegészségügyi szempontból milyen kockázatos külföldről növényeket behozni. Amennyiben még is szükséges a növények szállítása, úgy bizonyosodjunk meg azok állapotáról. A növényútlevéllel kísért növény azt igazolja, hogy az EU összes növényegészségügyi követelményének eleget tesz, csak olyan növényekhez adható ki, amelyek mentesek a károsítóktól. A növényútlevél a kiadására felhatalmazott vállalkozók általi használata garantálja, hogy a megvásárolt növények mentesek a veszélyes kártevőktől és betegségektől. Növényútlevél csak EU-n belüli növény-szállításhoz alkalmazható, az EU-n kívüli országok esetében növényegészségügyi bizonyítványt kell igényelni a külföldi illetékes hatóságtól.

Hazánkban 2024 májusától csak a növényútlevél-kiállításra felhatalmazott vállalkozók állíthatnak ki növényútlevelet. Ennek a felhatalmazásnak több feltétele is van, köztük egy a NÉBIH által készített vizsga sikeres elvégzése és egy kockázatkezelési terv megléte. A sikeres szakvizsga után – a tanúsítvány bemutatásával – személyesen igényelhető a vállalkozó lakhelye szerinti illetékes vármegyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályán a határozatban kiadott felhatalmazás.

A növényútlevél fontosságáról és a felhatalmazás követelményeiről részletesen az EFSA #PlantHealth4Life kampány hazai partnerének honlapján, a NÉBIH Növényegészségügyi Aloldalán olvashat.


Tekintse meg ide kattintva korábbi cikkemet: Mit érdemes tudni a növényútlevélről?