Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hogyan tároljuk a tűzifát?

Ha hatékonyan és gazdaságosan szetnénk tüzelni, ahhoz megfelelően száraz keményfa tüzifa szükséges. A tűzifa száradásában különösen fontos a megfelelő tároló. A cikkben arról lesz szó, hogy mire kell figyelni a tűzifa tárolásánál.

Ezért fontos a megfelelő nedvességtartalom

A frissen kivágott fa nedvességtartalma minimum 40% vagy még annál is több. Ezzel szemben fűtésnél a kb. 15-20% víztartalom az ideális. Amennyiben a fa túl nedves, az energia a víz elfőzésére megy el, jelentős fűtőérték-csökkenést okozva. Ráadásul vizes fa tüzelésével jóval több károsanyag (szállópor, korom) keletkezik, amely nem csupán a környezetet szennyezi, de a kéményünket is tönkreteheti.
A fa kiszáradása időigényes folyamat, amit a megfelelő tárolás jelentősen felgyorsíthat - a nedvességtartalom befolyáshothatja a tüzifa árakat is. Nem ideális körülmények között akár 1-2 évre is szükség lehet tűzifa kályhakész állapotba száradásához. De ha odafigyelünk a megfelelő tárolásra, a tavasszal kivágott fa már ugyanazon év télre alkalmas lehet tüzelésre. Lássuk mire kell figyelni!

A tüzifa tárolás legfontosabb szabályai

Az első fontos dolog, hogy a fát kiszállítás után rögtön fel kell hasogatni és megtisztítani a kérgétől. A kisebb darabok ugyanis értelemszerűen sokkal gyorsabban képesek kiszáradni. A felhasogatott tűzifát ne érje közvetlenül csapadék, ugyanakkor jól szellőző helyen tartsuk. Beltéren általában nem képes megfelelő mennyiségű levegő átjárni a fát, így a tárolót kültérre készítsük.
Ügyeljünk arra, hogy a tüzifát közvetlen csapadék ne érje, ugyanakkor a déli tájolású, napsütéses pozíció kifejezetten előnyös. 

Építhetünk házilag is tűzifa tárolót

Raklapokból, deszkákból könnyen építhető megfelelő tűzifa tároló. Ha csak nem fedett teraszra vagy eresz alá építjük a tárolót, akkor mindenképpen legyen fedett. A fedést megoldhatjuk például több rétegnyi fóliával is. 
A tűzifa közvetlenül se talajjal, se fallal ne érintkezzen. Mindkét esetben érdemes hagyni egy kb. 10-12 cm-es légrést, így tudjuk biztosítani,hogy a fát kellőképpen átjárja a levegő és egyenletesen tudjon száradni. Ellenkező esetben a tűzifa elkorhadhat, befülledhet. Tehát zárt térben például a ház alatti vagy könnyűszerkezetes garázsban már csak száraz tüzifát tároljunk!

Kerüljük el a baleseteket! 

A tűzifa miatt bekövetkezett balesetek sajnos igen gyakoriak a téli időszakban. Éppen ezért lehetőleg ne tartsunk beltéren nagyobb mennyiségű tűzifát. Amit pedig utószáradás miatt éppen beltéren tartunk, azt is tegyük a kazántól, kandallótól minél távolabb. Ha lehet, inkább másik helyiségben tároljuk a fát! 

A tűzifa száradásához tehát idő kell, de mi történik akkor, ha nem gondoskodtunk időben a tűzifa utánpótlásáról? Ma már szerencsére lehet kapni előre felaprított, légszáraz, konyhakész tűzifát, így nem kell bajlódnunk az aprítással sem.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, kérem nyomjon egy Tetsziket

További cikkeim a Blogban érhetőek el IDE katttintva